قیمت خودروهای داخلی به کدام سمت میرود؟
اوایل سال 98 بود که استارت افزایش قیمت بدون مقدمه و دلیل خودرو آغاز شد. زمانی که پراید 8 میلیونی به مرز 20 میلیون رسید و پژو 206 چهل میلیونی به مرز 100 میلیون نزدیک شد. در همین زمان بود که عدهای کمپینهای نخریدن خودروهای داخلی را راه انداختند و عدهای شروع به شوخی کردن با این قضیه کردند. احتمالا شوخیها به مذاق خودروسازان خوشتر آمد که با وجود کاهش مشتریان در اقدامی تعجببرانگیز بار دیگر قیمت خودروها را افزایش دادند.
ادامه روند افزایشی قیمت خودروهای داخلی و افزایش محدودیتهای ورود خودروهای خارجی از سمت مسئولین خارجی و داخلی سبب شد که امروز در ابتدای آبان 99 قشر وسیعی از مردم با از دست دادن قدرت خرید خودرو در حسرت یک ماشین مدل پایین زندگی کنند. البته این موضوع به خودروسازان نیز آسیب زده و کاهش فروش باعث افت تولید شده و دیگر خبری از سودهایی که قبلا نصیبشان میشد نیست. به همین دلیل دولت و مدیران سایپا و ایران خودرو به فکر ارائه راهکارهایی افتادند که آنها را از تلهای که با دست خودشان ساخته بودند نجات دهد. در این مقاله از همراه مکانیک به بررسی راهکارهای دولت برای کنترل قیمت خودروها و افزایش قدرت خرید مردم میپردازیم.
فروش خودرو با تسهیلات
پس از اینکه برخی سلبریتیها و افراد معروف از کمپینهای نخریدن خودروهای داخلی پشتیبانی کردند و فروش این خودروها رو به کاهش گذاشت، دولت طرح فروش خودرو با تسهیلات را آغاز کرد. در این طرح تعداد محدودی خودرو از هر دو گروه خودروسازی سایپا و ایران خودرو با قیمتی پایینتر از قیمت بازار و به صورت اقساطی به فروش میرسید. بسیاری از افراد بلافاصله بعد از باز شدن سایت خرید را آغاز کردند و موفق به دریافت خودرو با قیمتی کمتر از قیمت بازار شدند. اما این طرح نیز نتوانست مردم و خودروسازان را بار دیگر با هم دوست کند. چرا که بدقولیهای پیاپی ایران خودرو و سایپا و اصرار بر فروش به قیمت روز خریداران را از خرید خود پشیمان کرد.
حذف قیمت فروش از آگهیها
پس از شکست سیاست فروش با تسهیلات دولت اعلام کرد که سایتهای اینترنتی خرید و فروش خودرو عامل اصلی گرانی خودرو هستند. چرا که نظارت درستی بر آنها وجود ندارد و افراد قیمتهای غیر کارشناسی بر روی خودروهای خود میگذارند. در ادامه این موضوع سیاست حذف قیمت از این سایتها انجام شد اما هیچ نتیجه مثبتی در پی نداشت. روند افزایشی قیمت خودرو همچنان ادامه داشت و به ازای آن قدرت خرید مردم پایین میآمد. بنابراین باز هم خودروسازان ماندند و خودروهایی گران قیمت و بیکیفیت که روی دستشان باد کرده بود.
قرعهکشی فروش خودرو
سیاست بعدی دولت برای آشتیکنان مردم و خودروسازان قرعهکشی خودروهایی است که وعده تحویل آنها به سال 1400 میرسد. البته شرایط سختگیرانه اعلام شده در این قرعهکشیها ممکن است افراد زیادی را از خرید منصرف کند اما دلالان زیادی به این شیوه خرید خودروهای صفر چشم دوختهاند. یکی از اصلیترین شرایطی که برای شرکتکنندگان این طرحها اعلام شده پرداخت 50 درصد قیمت خودرو تنها در 48 ساعت پس از برنده شدن است. این شرط میتواند عده زیادی از خریداران واقعی را از دور خارج کرده و دلالان را وارد کند. از سوی دیگر قیمت خودروی تحویل داده شده در قرن جدید قرار است بر اساس قیمت روز محاسبه شود. بنابراین این موضوع نمیتواند تاثیری در افزایش قدرت خرید خریداران داشته باشد و خیلی زود باید منتظر شکست سیاست جدید دولت باشیم.